Играчите от женския национален отбор на Афганистан по футбол бяха сред група от над 75 души, евакуирани на полет от Кабул.

Предвид факта, че страната е в криза след завземането от талибаните, младите жени вече са в безопасност, потвърдиха от Асоциацията на професионалните футболисти ФИФПро. „Благодарим на австралийското правителство за евакуирането на голям брой футболистки и спортисти от Афганистан. Тези млади жени, както като атлети, така и като активисти, бяха изложени на опасност и от името на техните връстници по света благодарим на международната общност за това, че им се притече на помощ“, се казва в изявлението на ФИФПро.

Афганистанският футболен тим бе създаден през 2007 в страна, в която практикуването на спорт бе считано за политически акт на опозиция срещу талибаните. Играчите бяха посъветвани този месец да изтрият постовете си в социалните мрежи и техни снимки с отбора, за да избегнат репресии след падането на подкрепяното от САЩ афганистанско правителство. „Последните няколко дни бяха изключително стресиращи, но днес постигнахме важна победа“, каза бившият капитан на тима Калида Попал.

Тя е сред екип от адвокати и съветници на ФИФПро, които работели с властите в шест страни, включително Австралия, САЩ и Великобритания, за да включат атлети и техните семейства в евакуационните списъци и полети за безопасност. „Футболистките са смели и силни в момента на криза и се надяваме да имат по-добър живот извън Афганистан. Но има още много работа за вършене. Женският футбол е семейство и трябва да гарантираме, че всички са в безопасност“, добави Попал.

Генералният секретар на ФИФПро Йонас Бер-Хофман каза, че евакуациите са „невероятно сложен процес“. „Отдъхнахме си, че тази група от футболисти и спортисти успя да напусне Афганистан. Това е един невероятно сложен процес за всички въвлечени да се гарантира тяхната евакуация. Нашите сърца са с всички други, които остават блокирани в страната против тяхната воля“, сподели Бер-Хофман. /БГНЕС